Yritystoiminnassamme olemme yhdistäneet ekologisen ajattelun, luovuuden ja suvun pitkän lasinpuhallusperinteen. Torstenssonin suvussa on ollut lasinpuhaltajia ainakin 1600-luvulta asti. Haluamme osaltamme vaalia tätä pitkää lasinpuhallusperinnettä.
Ekologisten arvojemme mukaisesti myös tuotantotilamme on kierrätetty. Se on rakennettu hyödyntäen aikaisemmin paikalla toimineen huoltoaseman polttoainemittarikatoksen kantavia rakenteita. Tuotantotilojen yhteydessä toimii tehtaanmyymälä sekä tilauskahvila.
Järjestämme tiloissamme erilaisia lasialan kursseja, työnäytöksiä, tykypäiviä ja kaikkea muuta kivaa. Samoissa tiloissa toimii myös valaisimia valmistava lasinpuhaltamo BLOUN.
Emme sulata pulloa massaksi, vaan ainoastaan kuumennamme sen lämpötilaan, jossa sitä voidaan muotoilla. Näin säästämme raaka-aineen lisäksi huomattavan määrän energiaa.
Tästä ainutlaatuisesta menetelmästämme yrityksellemme on myönnetty Satakunnan INNOSUOMI-palkinto vuonna 2009. Teemana kilpailussa oli materiaali- ja energiatehokkuus. Tämä on ollut alusta asti Lasistudio toiminta-ajatuksena.
Valmistamme tuotteita myös kierrätyslasimurskasta eli pintistä. Murska sulatetaan massaksi, josta puhallamme erilaisia sisustus- ja käyttöesineitä.
Kokoa porukka ja tule kurssille. Kurssilla valmistetaan lasihelmiä ns. lampputekniikalla. Lampputekniikka tarkoittaa sitä, että kuuman kaasuliekin avulla sulatetaan lasipuikosta massaa kiertäen sitä metallipuikon ympärille. Helmet voivat olla perinteisesti pyöreitä tai vaikka sydämen tai kalan muotoisia.
Kurssin kesto on 6 tuntia ja hinta on 480 euroa. Sopiva määrä oppilaita on 6. Voi myös olla enemmän tai vähemmän. Käytettävä lasimateriaali laskutetaan erikseen. Valmiit helmet jäähtyvät yön yli ja ne voidaan toimittaa kurssilaisille yhteen osoitteeseen postitse.
Helmet on myös mahdollista viimeistellä ja valmistaa koruiksi itse toisella kurssilla. Kurssin hinta määräytyy osallistujien määrän mukaan ja korujen valmistukseen käytettävä materiaali maksetaan käytön mukaan.
Lisätietoja voit kysellä sähköpostitse konttori@lasistudio.fi
Kokoa ryhmä ja tule meille valmistamaan oma lasihelmesi tai useampikin. Yhden yksinkertaisen helmen (esim. sydämen muotoisen) valmistamiseen opettajan ohjauksessa kuluu aikaa n. 5-10 minuuttia.
Lasihelmistä poistuu mahdolliset jännitteet yön aikana, jonka jälkeen helmi on valmis jatkokäsittelyyn. Valmiit helmet lähetämme sovittuun postiosoitteeseen, postimaksun hinnalla.
1-3 ensimmäisen helmen hinta on yhteensä 70 euroa. Seuraavat 10,00/kpl. Lisähintaan (3 euroa/kpl) valmistamme helmestä esim. yksinkertaisen riipuksen.
Kurssilla kuvioidaan hiekkapuhaltamalla pieniä lasiesineitä, esim. juomalaseja, pulloja, pieniä peilejä tms.
Varaa mukaasi maalarinteippiä, sakset, kontaktimuovia, erikeeperiä, kirurginveitsi tai pieni mattoveitsi. Voit valmistaa myös pöytälampun jalan kauniista pullosta – lampun sähköistämiseen tarvitaan valmis johtosarja, jossa on katkaisija sekä lampunkanta.
Kurssin kesto on kuusi tuntia ja hinta 420 euroa, osallistujamäärä max. 12 henkilöä
Mahdollisuutta kahvitarjoiluun tai ruokailuun voi myös tiedustella sähköpostitse konttori@lasistudio.fi
Voit valita tuotteen valmiista mallistostamme ja se voidaan yksilöidä hiekkapuhaltamalla toivomallasi tavalla esim. yrityksesi logolla. Valmiita tuotteita on useassa hintaluokassa. Voimme myös suunnitella tarpeisiisi täysin uuden tuotteen.
Teemme tilaustöitä myös asiakkaan suunnitelmien pohjalta. Ota yhteyttä niin mietiskellään ja tuumitaan yhdessä.
Haluatko tapahtumaasi jotain erityistä? Tilaa meiltä lasinpuhallustyönäytös. Puhaltajamme heittää hytin autoon ja hurauttaa paikalle. Vaatimukset paikan suhteen eivät ole kummoiset. Sähköä tarvitaan vähän. Puhaltaminen sujuu sekä ulkona, että sisällä. Ulkona oltaessa sadesäällä katos on suotava.
Työnäytös ja tapahtumasi voidaan järjestää myös meidän tiloissa.
Pyydä tarjous.
Lapsena Jannelle oli kerrottu, että isän suvussa oli ollut lasinpuhaltajia. Tuon mystisen ammatin harjoittaja oli tarinan mukaan työskennellyt Karhulan lasitehtaalla. Koululaisena 1970-luvun alussa Jannen luokka teki retken Karhulan lasitehtaan museoon. Innokas koululainen kysyi oppaalta tietoja Torstensson-nimisistä lasinpuhaltajista. Jannen pettymykseksi opas ilmoitti, ettei sen nimisiä lasinpuhaltajia Karhulassa ole ollut, mutta ehkä jotain aputyöntekijöitä. Niinpä asia unohtui vuosikymmeniksi.
Luokkaretkikokemuksen jälkeen kynnys vierailla Suomen lasimuseossa oli korkea. vuonna 1995 Janne kuitenkin astui sen kynnyksen yli – vaikkei museovierailu häntä juuri kiinnostanutkaan. Hetken kuluttua hän oli uppoutunut lukemaan museomyymälän selailukirjoja. Käteen osui myös Aimo Löfbergin tutkimus suomalaisista lasinpuhaltajista. Varovasti Janne selasi kirjaa T-kirjaimen kohdalle ja löysi useita Torstensson-nimisiä puhaltajia, joista yksi oli isoisän isä. Lapsuudessa kuultu tarina lasinpuhaltajista olikin totta. Tämä innosti aloittamaan sukututkimuksen.
Vuosien mittaan tiedot esi-isistä lisääntyivät. Perheen lomamatkat suuntautuivat vanhoille lasitehdaspaikkakunnille, joilla suvun puhaltajat olivat toimineet. Jannelle oli tärkeää saada tietää kuuluvansa pohjoismaiseen lasinpuhaltajasukuun. Suvun lasinpuhallusperinne oli katkennut ikkunalasin valmistuksen murrokseen. Ikkunalasinpuhaltajina heiltä loppuivat työt 1900-luvun alkupuolella. Isoisä ja isä eivät olleet lasinpuhaltajia. Jannelle lasista ja kaikesta siihen liittyvästä oli tullut rakas ja tärkeä harrastus.
Syyskesällä 1999 perheen palattua kesälomalta Janne luki loma-aikana tulleet sanomalehdet. Erään lehden koulutusta-palstalla haettiin oppilaita Ikaalisten käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa Kihniöllä alkavalle syyslukukauden kestävälle lasinpuhalluskurssille. Hakuaika oli jo päättynyt, mutta palava halu päästä kokeilemaan esi-isien ammattia sai Jannen soittamaan Kihniölle. Hänellä oli runsas viikko aikaa järjestellä asia niin, että saattoi jättää vanhan elämän puoleksi vuodeksi. Perheen myötävaikutuksella tämä onnistui ja Janne sai ensituntuman lasinpuhallukseen, joka tuntui hyvin vaikealta.
Meni syksy ja peruskurssi. Tuli kevät ja alkoi jatkokurssi, jossa hän jatkoi tutustumistaan lasiin. Kevään aikana ilmoitettiin seuraavana syksynä alkavasta artesaanikoulutuksesta, joka kestäisi 2003 kevääseen. Yhden lukukauden mittainen opiskelu muuttui kolmevuotiseksi.
Oli selvää, että lasinpuhallus tulisi jatkossakin olemaan osa Jannen ja perheen elämää. Nyt piti alkaa etsiä paikkaa, jossa lasinpuhallusta voisi harrastaa. Nimenomaan harrastaa, leipätyötä lasin tekemisestä ei pitänyt tulla. Tarkoitus oli löytää pieni kivinen navetta, mielellään mummonmökin pihasta.
Kesällä 2003 kivinavetta ja pieni punainen hirsipirtti löytyivät Kiikoisista Satakunnasta. Lasinpuhallusharrastus sai idylliset puitteet.
Janne alkoi suunnitella ja valmistaa lasinpuhalluksessa tarvittavaa laitteistoa. Aikaisemmalta koulutukseltaan hän on konstruktioteknikko ja siksi myös koneiden ja laitteiden suunnittelu on lähellä sydäntä. Talven 2003-2004 aikana pienestä neljän lehmän navetasta muodostui lasihytti ja harrastustila. Lasin tekeminen aloitettiin vuoden 2004 kevättalvella. Esineet alkoivat alusta asti mennä mukavasti kaupaksi, vaikkei niitä varsinaisesti myyntiin tarjottukaan. Samana kesänä vuonna 2004 perustettiin Lasistudio Jan Torstensson Oy selkeyttämään toimintaa.
Aluksi tuotteita valmistettiin perinteisesti puhaltamalla. Myös lasihelmet olivat mukana tuotannossa alusta lähtien, samoin uunitekniikoilla valmistetut esineet. Sattuman kautta Janne alkoi vuonna 2005 kehitellä pakkauslasista valmistettujen esineiden tuotantoa. Puoli vuotta kestäneen kokeiluvaiheen aikana hän suunnitteli ja rakensi tarvittavat laitteet sekä suunnitteli muutamia esineitä piensarjatuotantoon. Lasia tehtiin pääasiassa viikonloppuisin, Tuulikin käydessä ansiotyössä rahoittaakseen perheen lasiharrastusta. Noihin aikoihin syntyi mm. HIK!-lasi, joka palkittiin vuoden 2005 Suomen Kädentaidot -messuilla Tampereella. Tämä huomionosoitus innosti jatkamaan pakkauslasin käyttöä yhä enemmän.
Kysynnän lisääntyessä vanha, kylmä navetta alkoi tuntua epäkäytännölliseltä. Oli aika tehdä ratkaisuja, jotka mahdollistaisivat tehokkaamman tuotannon. Kesällä 2008 Lasistudiolle hankittiin kylmilleen jäänyt huoltoasemakiinteistö valtatie 11:en varrelta Kiikoisista.
Lasistudion uusioajattelun mukaiseste vanha rakennus peruskorjattiin ja entisen polttoainemittarikatoksen kantavia rakenteita hyödyntäen rakennettiin tuotantotilat. Toiminta uusissa tiloissa alkoi vuoden 2009 heinäkuussa. Tuotantotilojen lisäksi tiloissa toimii tilauskahvila ja myymälä.
Lasistudiolla on nyt monenlaista toimintaa. Käytössä on monipuoliset laitteet ja tarvittaessa mahdollista suunnitella ja tehdä uusia tarpeen mukaan. Lasia tehdään useilla valmistustavoilla. Tällä hetkellä pakkauslasista valmistetut uusiotuotteet muodostavat valtaosan tuotannosta. Kierrätyslasista valmistetut lasihelmet ja niistä tehdyt korut ovat tärkeä osa tuotantoa. Studiolla järjestetään lasialan kursseja, joiden teemana ovat uusiotuotteet eri menetelmillä valmistettuina.
Yritys noudattaa toiminnassa arvoja, joihin uskomme. Eräs niistä on mahdollisimman ekologinen toimintatapa. Lasiala kuluttaa perinteisesti paljon energiaa, mutta Janne on kehittänyt laitteet ja tuotantotavan vähän energiaa kuluttaviksi ja ympäristöystävällisiksi. Pyrkimyksissä on onnistuttu, sillä Lasistudio on saanut Satakunnan INNOSUOMI-palkinnon vuonna 2009, tunnustuksena ja kannustuksena esimerkillisestä innovatiivisuudesta. Vuoden teemana kilpailussa oli materiaali- ja energiatehokkuus – uusi mahdollisuus. Tämä sama teema on ollut alusta asti Lasistudio toiminta-ajatuksena.